Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoş-Bodrog

www.aradon.ro – 26.04.2019

ARAD. Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aşezare cu viaţă monahală neîntreruptă din România, a găzduit în Vinerea Mare sute de credincioşi care, în frunte cu un sobor de preoţi, au refăcut Drumul Crucii. Oameni din întreaga ţară, dar şi din străinătate, au venit la procesiunea de la Bodrog, care s-a desfăşurat pe un traseu vechi încă de la începutul secolului trecut. Drumul are doi kilometri, iar credincioşii în parcurg dus-întors pe jos, oprindu-se la cele 14 cruci care reprezintă cele 14 patimi ale Mântuitorului. Procesiunea este oficiată după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim. Credincioşii se opresc la cele 14 cruci de pe unde aprind lumânări şi se roagă. Drumul Crucii reprezintă drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea în spate, urcând Dealul Golgotei şi făcând cele 14 popasuri.

Slujbe

La Mănăstirea Hodoș Bodrog slujbele din Săptămâna Patimilor au început încă de luni. Sâmbătă slujbele au loc cu începere de la ora 8:00 dimineaţa, iar la miezul nopţii se va oficia slujba învierii.
Despre Hodoş-Bodrog
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din ţara noastră, atestată din anul 1177. Lăcaşul de cult găzduieşte o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, considerată făcătoare de minuni. Tradiţia spune că mănăstirea a luat fiinţă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus. Exact pe acel loc, credincioşii au construit o biserică, unde şi astăzi se mai păstrează Icoana. Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează încă, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit Icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Numele mănăstirii vine de la taurul care a descoperit icoana şi pe care îl chema Hodoş.

Comments are closed.

%d bloggers like this: