Schimbarea la Față a Mântuitorului în aşezămintele bănăţene

Ziarul Lumina – 08.08.2018

De praznicul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepisco­piei Timișoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Săraca, iar Preasfințitul Emi­lian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Țela.

 Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos a început la Mănăstirea Hodoș-Bodrog încă din ajun, atunci când Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la slujba de Priveghere să­vârșită în biserica veche a mănăstirii.

În ziua praznicului, chiriarhul arădean a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară al Mănăstirii Hodoş-Bodrog. Din sobor au făcut parte părintele Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, arhim. Nestor Iovan, protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, și arhid. Gherasim Tompa.

În cuvântul de învăţătură chiriarhul a vorbit despre „Omul după chipul lui Dumnezeu” (conform lecturilor biblice ale praznicului: II Petru 1; Matei 17) sau strădania spre desăvârșire, aceea de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu, redobândind starea de început, cea adevărată. `Neputința de a vedea fața lui Dumnezeu îl face pe acesta să conștientizeze pre­zența Lui în viața de toate zilele. Mântuitorul Însuși ne încredin­țează prin minunea sărbătorită astăzi de această stare”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Nicolae-Cristian Monea a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Tăgădău, Protopopiatul Ineu.

La finalul slujbei, preacuviosul părinte stareţ protos. Grigorie Timiş a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei şi tuturor clericilor şi credincioşilor pentru participarea la hramul paraclisului de iarnă din incinta mănăstirii.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: